Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Makaronowe muszle z krewetkami

Składniki: 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 1 mały por, 2 ząbki czosnku, 40 dag krewetek (mogą być mrożone), 50 dag makaronu muszle, olej, sól, pieprz, kilka listków bazylii

1. Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój w cienkie paseczki. Podobnie posiekaj obraną marchewkę. Por oczyść starannie, opłucz, również pokrój w paseczki.

2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Krewetki oczyść, obierz, opłucz, a potem osusz. Mrożone owoce morza musisz wcześniej rozmrozić.

Reklama

3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju.

4. Wrzuć czosnek, przesmaż. Dodaj osuszone krewetki. Smaż, aż zmienią kolor. Zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć poszatkowane warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Dodaj makaron i krewetki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, rozłóż na talerze. Dekoruj bazylią.

Czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 4 zł.

Kupując krewetki, upewnij się, że rzeczywiście są świeże. Ich przydatność do spożycia najlepiej ocenić po barwie główki. Czarny kolor to znak, że towar nie był odpowiednio przechowywany, albo leży w sklepie zbyt długo. Świeże krewetki mają również przejrzyste oczy oraz nienaruszony błyszczący pancerz.

Dobra rada. Smak owoców morza podkreśli szczypta mielonego imbiru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:muszle | z

Zobacz również

  • Wstążki z gulaszem

    Składniki: 40 dag makaronu szerokie wstążki z czosnkiem niedźwiedzim, 1/2 kg fileta z kurczaka, szklanka bulionu, 50 ml czerwonego wina, czerwona papryka, duża cebula, marchew, mała puszka pędów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.