-
Piątek, 26 lutego 2016 (10:05)
Makaronowe muszle z krewetkami
Składniki: 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 1 mały por, 2 ząbki czosnku, 40 dag krewetek (mogą być mrożone), 50 dag makaronu muszle, olej, sól, pieprz, kilka listków bazylii
1. Paprykę opłucz, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój w cienkie paseczki. Podobnie posiekaj obraną marchewkę. Por oczyść starannie, opłucz, również pokrój w paseczki.
2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Krewetki oczyść, obierz, opłucz, a potem osusz. Mrożone owoce morza musisz wcześniej rozmrozić.
3. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
4. Wrzuć czosnek, przesmaż. Dodaj osuszone krewetki. Smaż, aż zmienią kolor. Zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć poszatkowane warzywa. Smaż, mieszając, 3-5 minut. Dodaj makaron i krewetki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, rozłóż na talerze. Dekoruj bazylią.
Czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 4 zł.
Kupując krewetki, upewnij się, że rzeczywiście są świeże. Ich przydatność do spożycia najlepiej ocenić po barwie główki. Czarny kolor to znak, że towar nie był odpowiednio przechowywany, albo leży w sklepie zbyt długo. Świeże krewetki mają również przejrzyste oczy oraz nienaruszony błyszczący pancerz.
Dobra rada. Smak owoców morza podkreśli szczypta mielonego imbiru.
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej
Twój komentarz może być pierwszy