Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Makaronowo-serowy torcik z kaparami

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu rurki, 5 dag kaparów, 12 dag mrożonego groszku, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 pęczka bazylii, 5 dag sera typu parmezan, 15 dag sera ricotta, 20 dag sera mozzarella, 5 dag sera gouda, 3 jajka, pieprz, sól, 1 łyżka oleju.

Reklama

1. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku według wskazówek podanych na opakowaniu. Kapary osącz z zalewy. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 2 min, odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą, by nie stracił koloru. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach.

2. Bazylię oraz natkę opłucz, osusz, strzepując wodę. Listki poodrywaj od gałązek i drobno je posiekaj. Połowę ziół odłóż do posypania torciku. Pozostałe wymieszaj ze startym serem, ricottą, kaparami, zielonym groszkiem oraz rozmąconymi jajkami. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Makaron odcedź. Lekko przestudź i wymieszaj z przygotowaną masą. Tortownicę wyłóż długimi kawałkami folii aluminiowej. Posmaruj ją olejem. Formę napełnij makaronem z sosem, lekko wszystko dociśnij dłonią.

Mozzarellę oraz goudę zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Serami posyp wierzch torciku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min. Przed podaniem zapiekankę posyp odłożonymi ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.