Reklama
  • Piątek, 26 lutego 2016 (10:05)

    Makaronowy suflet

Składniki: 40 dag makaronu wstążki, sól, 4 dag masła, 3 op. cukru waniliowego, cynamon, 30 dag brzoskwiń z puszki, 25 dag tłustego twarogu, 2 jajka, 8 dag cukru kryształu, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, tłuszcz i bułka tarta

1. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedź, osącz, przełóż do miski. Do ciepłego makaronu włóż masło, wymieszaj. Następnie oprósz 2 op. cukru waniliowego i łyżeczką cynamonu.

2. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Twaróg utrzyj z jajkami, cukrem kryształem, resztą cukru waniliowego i śmietaną.

Reklama

3. Naczynie żaroodporne lub brytfannę posmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Nałóż połowę makaronu. Rozłóż owoce i wlej masę twarogową. Dodaj pozostały makaron. Suflet piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.około 30 minut.

Czas ok. 50 min; porcja – 530 kcal, cena 3,10 zł.

Najprostsze słodkie danie przygotujesz, posypując ugotowany makaron (wstążki, świderki) pokruszonym białym serem, a następnie polewając go sosem. Według klasycznego, zapamiętanego z dzieciństwa przepisu robiło się go ze śmietany, cukru i dowolnych owoców lub dżemu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:suflet

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 250 g makaronu lasagne, 1 kg purée z pieczonej dyni, 4 upieczone filety z kurczaka, 3 ząbki upieczonego czosnku (ze skórką), 150 g sera ricotta, szklanka startego twardego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.