Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Medaliony z kurczaka na wstążkach

Składniki: 60 dag piersi kurczaka, 150 ml oliwy lub oleju, 2 pomidory, 20 dag sera mozzarella, 40 dag makaronu wstążki, 1 pęczek świeżej natki, 2 ząbki czosnku, sól 3pieprz

1. Piersi opłucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w poprzek włókien tak, by powstało 8 medalionów. Oprósz je solą oraz pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (lub oleju). Włóż mięso, obsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Pomidory opłucz, osusz, pokrój w plastry. Tak samo pokrój osączoną z zalewy mozzarellę.

Reklama

3. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. W żaroodpornym naczyniu ułóż drobiowe medaliony. Na każdym kawałku mięsa umieść plaster pomidora i sera. Zapiekaj 8-10 minut. Trzymaj w cieple.

4. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Natkę opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Zmiksuj razem z obranym czosnkiem i pozostałą oliwą. Powstałe pesto dopraw solą. Wymieszaj z makaronem. Po- dawaj z medalionami.

Czas ok. 35 min; porcja – 730 kcal, cena 5 zł.

Ręczny blender doskonale sprawdza się podczas przyrządzania past, sosów oraz wszelkich zup kremów. Za jego pomocą błyskawicznie też rozdrobnisz zioła, orzeszki oraz czosnek na zielone pesto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Zapiekanka z penne

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała cukinia, 20 dag kiełbasy, 5 gałązek oregano, 100 ml mleka, 8 jajek, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej, więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.