Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Mielona łopatka z makaronem

Składniki na 10 porcji: 40 dag mielonej lub posiekanej łopatki, 30 dag makaronu, np. kolanka, 30 dag różyczek brokuła, 3/4 szkl. pokrojonych pomidorów (z puszki, bez zalewy), 1/2 czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietany 30%, 20 dag żółtego sera, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, pieprz, olej.

1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź (nie przelewaj zimną wodą!), zachowaj 1/3 szkl. wody z gotowania. Makaron zostaw na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

Rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, cebulę i czosnek, podsmaż. Wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem, podgrzej. Wrzuć brokuły.

Reklama

2. Paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj z makaronem, mięsem i pomidorami. Nałóż do naczynia do zapiekania. Ser zetrzyj na grube wiórki, połowę wymieszaj ze śmietaną.

Zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Zapiekaj 20–25 minut. Posyp resztą sera i piecz, aż ser się rozpuści.

3. Podawaj od razu z surówką z kapusty pekińskiej, polaną keczupem lub sosem paprykowym typu ajwar.

Na później

Zapiekanki makaronowe możesz mrozić – podziel je na porcje, włóż oddzielnie do pojemników lub woreczków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:zapiekanki | z | łopatka | mielone | makaron

Zobacz również

  • Składniki: 35 dag makaronu wstążki, duża gruszka, 10 dag sera z niebieską pleśnią, garść orzechów włoskich, oliwa. Sos miodowy: 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.