Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Mięsne cannelloni z ziołami

Składniki na 6 porcji: 50 dag cannelloni, 60 dag mielonego mięsa, 1 puszka pomidorów, 20 dag pomidorów koktajlowych, 25 dag marchewek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich, po 5 dag masła i mąki pszennej, po 300 ml mleka i bulionu, gałka muszkatołowa, 10 dag mozzarelli, po 5 dag sera typu parmezan i goudy, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1. Marchew obierz, zetrzyj grubo na tarce. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż na niej mięso. Dodaj marchew, czosnek i cebulę. Smaż 5 min, przypraw ziołami, solą, pieprzem. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Wymieszaj i przypraw masę szczyptą cukru.

Zmniejsz płomień i duś wszystko ok. 5 min, aż odparuje płyn. Zdejmij z ognia, przestudź nadzienie.

2. Na patelni rozpuść masło. Zasyp mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Cały czas energicznie mieszając, wlej cienkim strumieniem zimne mleko i zimny bulion. Mieszaj, aż beszamel zgęstnieje, przypraw go solą, piep- rzem oraz gałką muszkatołową.

3. Połowę sosu beszamelowego rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego. Ustaw w nim pionowo rurki, jedną obok drugiej. Każdą napełnij mięsem (łyżeczką). Powkładaj też do nich całe pomidorki. Wierzch polej resztą sosu i posyp trzema startymi serami. Piecz 40 min w 200 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.