Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Miodowy makaron z pistacjami

Składniki: 20 dag makaronu spaghetti (cienkie nitki), 10 dag masła, 15 dag niesolonych pistacji, 12 dag cukru kryształu, 2 łyżki soku z cytryny, 12 dag miodu, 20 dag jogurtu greckiego, sól

Czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 3,50 zł.

Reklama

1. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z odrobiną soli. Włóż makaron i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.

2. Masło o temperaturze pokojowej pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski. Dodaj ciepły makaron, mieszaj, aż masło się rozpuści.

3. Przygotuj cztery żaroodporne kokilki. Rozłóż w nich połowę wymieszanego z masłem makaronu. Dociśnij do dna. Pistacje drobno posiekaj. Połową posyp makaronowe gniazdka. Nałóż resztę spaghetti.

4. Kokilki wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut w 180 st. W tym czasie w rondelku zagotuj 150 ml wody. Wsyp cukier, gotuj 10 min. Dodaj sok z cytryny oraz miód. Gotuj syrop jeszcze 5 minut. Schłódź. Upieczone gniazdka wyjmij na talerzyki. Polej syropem, posyp resztą pistacji. Podawaj z jogurtem.

Sposób babuni

Niewłaściwie przechowywany makaron wietrzeje i traci smak. Dlatego należy go trzymać w szczelnie zamykanych pojemnikach albo szklanych słojach. Do spaghetti potrzebne są wysokie naczynia (słoje), bo makaronu nie należy łamać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodego szpinaku, 60 dag filetów z kurczaka, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 3-4 gałązki tymianku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.