Reklama
  • Wtorek, 2 lutego 2016 (13:00)

    Muszelki z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki na 6 porcji: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 30 dag pieczarek, 15 dag plasterków boczku lub szynki, 25 dag drobnego makaronu, np. muszelek, 2 słodkie cebulki, 5 dag masła, 20 ml śmietany kremówki, 1 łyżka keczupu, 15 dag startego parmezanu lub twardego żółtego sera, po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, rozmarynu i kurkumy, sól, pieprz, olej do smażenia.

1. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na półplasterki i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy się przyrumienią, dodaj łyżeczkę masła i podduś 2 min. Posól do smaku.

Reklama

Pieczarki przełóż do miseczki i na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju.

Podsmaż mięso i drobno posiekane cebulki. Po 5 minutach dodaj keczup i przyprawy. Wymieszaj z pieczarkami i wyłącz gaz.

2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wymieszaj go ze śmietaną, serem i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem.Wyłóż mięso a na wierzchu makaron.

3. Piecz pod przykryciem 20 min w 180º. Ok. 5 min przed końcem pieczenia odkryj naczynie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:pieczarki | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu spaghetti, po 1/2 szklanki różyczek brokułów, białej fasoli z puszki oraz krojonych warzyw np. cukinii, pieczarek, marchewki, papryki czerwonej, 1 cebula, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.