Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Muszle z serem feta

Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków koktajlowych, sól, pieprz.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (część wody pozostaw), trzymaj w cieple.

Reklama

2 Bakłażan opłucz, osusz. Odetnij stwardniałą końcówkę, pozostaw ze skórką. Pokrój w niedużą kosteczkę. Oprósz solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie bakłażan puści sok. Osącz go więc i osusz na papierowym ręczniku kuchennym.

3 Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Przesmaż krótko cebulę. Dodaj kostki bakłażana. Chwilę smaż razem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek. Wlej kilka łyżek wody, w której gotowałaś muszle. Duś 10 min.

4 Sos połącz z koncentratem, dopraw solą i pieprzem. Ser feta pokrój w drobną kostkę lub pokrusz. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Muszle polej sosem, posyp fetą i pomidorkami. Ozdób bazylią.

czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.