Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Nitki z pulpetami w pomidorach

50 dag spaghetti, 1 duża cebula, 1 kajzerka, 50 dag mielonego indyka, 1 jajko, 4 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 50 dag pomidorów z puszki, dodatki: sól, pieprz, natka pietruszki.

1 Cebulę obierz, posiekaj. Kajzerkę namocz. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułeczką, połową cebuli i jajkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób. Z masy uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na oleju.

Reklama

2 Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodaj resztę cebuli, mieszając usmaż ją na szklisto. Dołóż koncentrat pomidorowy. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki. Sos zagotuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj ok. 7 minut. Odcedź, osącz na sitku.

Klopsiki włóż do sosu. Mocno podgrzej. Makaron i klopsiki w pomidorach wyłóż na talerze. Danie posyp posiekaną natką.

4 porcje

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:klopsiki | z | cebula | pomidory

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg szpinaku, sól, 3 dag masła, pieprz, 3 dag mąki, 250 ml mleka, 150 ml bulionu warzywnego (z kostki), gałka muszkatołowa, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 średnie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.