Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Orientalne spaghetti z jajkami

Składniki na 4 porcje: 40 dag spaghetti, 2 marchewki, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 12 dag solonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek sosu teriyaki, 4 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki sosu sambal oelek, 1 łyżka cukru, 5 gałązek kolendry, cząstki limonki do dekoracji.

Reklama

1. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewki oczyść, opłucz. Pokrój wzdłuż na plasterki, a te na zapałki. Paprykę umyj, oczyść, potnij w kosteczkę. Opłukaną cukinię ro zetnij wzdłuż na pół i obie części pokrój w talarki.

Orzeszki ziemne wsyp na patelnię bez tłuszczu. Upraż je, zasyp cukrem i lekko skarmelizuj. Od razu przesyp na talerzyk. Ko lendrę opłucz, grubo posiekaj.

2. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku według wskazówek podanych na opakowaniu. Gotowy odcedź na durszlaku. W dużej patelni, którą można wstawiać do piekarnika, rozgrzej olej.

3. Wrzuć marchewkę, cukinię, paprykę i czosnek. Mieszając co jakiś czas, smaż na średnim ogniu 3 min. Dopraw solą oraz pieprzem.

4. Jajka wbij do miseczki. Dodaj sos sojowy i ubij składniki trzepaczką. Sos teriyaki połącz z sokiem z limonki i sosem sambal oelek. Wlej do jajek, wymieszaj.

5. Do warzyw na patelni przełóż makaron, wszystko zalej masą jajeczną i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 5 min, mieszając w tym czasie danie 2 razy. Spaghetti rozłóż na talerze, posyp orzeszkami i kolendrą. Udekoruj cząstkami limonki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.