Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Pasta prowansalska

Składniki: 1 opakowanie makaronu wstążki, 40 dag filetu z ryby morskiej,1/2 cytryna, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, mąka, 4 pomidory, sól, pieprz, słodka mielona papryka, olej do smażenia, bazylia.

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Trzymaj w cieple. Filet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, posól.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kawałki ryby oprósz mąką. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor, obracając. Zdejmij filety z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Patelnię umyj. Ponownie rozgrzej.

3. Obierz i poszatkuj cebulę. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.

4. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, a po chwili czosnek. Smaż 2-3 minuty. Dodaj pomidory. Duś razem kilka minut. Dodaj ugotowany i osączony makaron. Całość wymieszaj, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem. Pastę podawaj z rybą. Ozdób bazylią.

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,80 zł.

Sól wyciąga wodę. Jeśli więc chcesz, aby twoja ryba (filet, tuszka) po przyrządzeniu za- chowała soczystość, doprawiaj ją solą dopiero tuż przed smażeniem czy pieczeniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.