Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Penne z kiełbasą i natką

Składniki: 1 opakowanie (40 dag) makaronu penne , 30 dag kiełbasy, 1 duża cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 ząbki czosnku, olej, bulion, pół pęczka natki lub trybuli, sól, pieprz

4 porcje, czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 2,60 zł.

Reklama

Jeśli ugotowany zbyt wcześnie (lub na zapas) makaron wystygł, odgrzej go w wodzie. Spaghetti, rurki czy inne formy wrzuć do garnka z wrzątkiem i po 1-2 minutach wyjmij. Po tak krótkim czasie makaron nie rozgotuje się.

Dobra rada. Makaron do sosu z powodzeniem możesz ugotować poprzedniego dnia.

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple.

2. Kiełbasę (zwyczajną, toruńską, śląską lub inną) pokrój w plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć kiełbasę, przesmaż. Dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż razem, aż cebula się zrumieni.

3. Przesmażone składniki podlej kilkoma łyżkami bulionu (może być z kostki). Dodaj koncentrat pomidorowy. Rozmieszaj starannie.

4. Do powstałego sosu wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

5. Natkę opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Poobrywaj listki z gałązek, posiekaj. Dodaj do makaronu tuż przed podaniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.