Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Penne z mielonym i trzema serami

Składniki: 50 dag makaronu penne, sól, 1 cebula, czosnek, olej, 1 łyżeczka mielonego chili, 40 dag mielonej wołowiny, 25 dag pomidorów w zalewie, 1 strąk chili, 10 dag ricotty, 15 dag mozzarelli, 5 dag parmezanu, pieprz

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zeszklij na patelni na łyżce oleju, oprósz mielonym chili, wymieszaj.

2. Wrzuć mielone mięso, szybko przesmaż. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Duś około 15 minut. Na koniec dodaj oczyszczoną z pesteczek i drobno posiekaną papryczkę chili, wymieszaj starannie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Duszone mięso z sosem pomidorowym zdejmij z ognia. Przełóż do dużej miski. Dodaj ricottę oraz ugotowany i odcedzony makaron.

4. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Wrzuć składniki. Zapiekankę obłóż plastrami mozzarelli, posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 15 min w 200 st. Jeśli chcesz, pod koniec dodaj kilka pomidorków koktajlowych.

Czas ok. 50 min; porcja – 610 kcal, cena 4,10 zł.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Domowa ricotta

Aby ją zrobić, zagotuj 2 l mleka ze szczyptą soli. Dodaj sok z 1 cytryny, ogrzewaj, aż mleko się zetnie. Ostrożnie przelej masę na wyłożone grubą gazą sito. Odstaw na godzinę, zawiń w gazę i odłóż do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: ● 300 g makaronu rigatoni lub rurki ● 1 dojrzałe awokado ● 2 ząbki czosnku ● oliwa ● 5 pomidorków koktajlowych ● sól ● pieprz ● gałka muszkatołowa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.