Penne ze szparagami

Środa, 10 czerwca 2015 (10:00)

30 dag makaronu penne, 1 pęczek zielonych szparagów, 30 dag zielonej fasolki szparagowej, 8 małych pomidorków, 5-6 łyżek oliwy czosnkowej z dodatkiem ziół, sól, cukier, bazylia do dekoracji.

1 Szparagi oczyść, odetnij twarde końcówki. Pędy zwiąż w pęczek, ustaw pionowo (główkami do góry) w garnku z posoloną wodą. Dodaj 2-3 szczypty cukru. Gotuj ok. 15 minut.

Reklama

2 Fasolkę oczyść, opłucz, potnij na małe kawałki, gotuj w posolonej wodzie ok. 10 minut. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź, osącz na sitku, potem wymieszaj z oliwą.

3 Ugotowane warzywa odcedź, szparagi potnij na kawałeczki. Pomidorki umyj, potnij na cząstki. Makaron wymieszaj z warzywami.

Od razu podawaj. Dodatkowo danie możesz posypać startym serem typu parmezan. Przed podaniem potrawę udekoruj listkami świeżej bazylii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj