Reklama
  • Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 (18:12)

    Pielmieni - tradycyjne syberyjskie pierożki

Zdjęcie

Pielmieni /Smacznego
Pielmieni
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:


- 400 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka
Na farsz:
- 2 cebule,
- 50 g boczku,
- 10 g masła,
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól, czarny pieprz,
- pęczek koperku,
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany.

Reklama

Przygotowanie:


Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajka. Dolać 120 ml wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto. Następnie, na posypanej mąką powierzchni, wyrabiać ręcznie jeszcze przez 5-10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zrumienić na nim cebulę. Mięso mielone, boczek, cebulę i 4 łyżki wody, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu wyrobić na masę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Następnie dłońmi rozciągnąć je aż będzie cienkie jak papier. Grubsze brzegi odciąć i zawinąć w folię.
Okrągłą foremką (ok 6 cm średnicy) wyciąć jak najwięcej krążków. Pozostałe ciasto zagnieść i zawinąć w folię.

Na każdy krążek nakładać 3/4 łyżeczki farszu i sklejać pierożki. Rogi pierożków sklejać (jak przy robieniu uszek). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować, wyciąć krążki i robić pierożki jak poprzednio. Powinno wyjść ok. 80 sztuk. Porcjami wrzucać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 8 minut.

Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 3400 kJ/812 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.