Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:00)

    Pietruszkowy makaron stracci z surową rybą, kaparami i rukolą

250 g świeżego dorsza atlantyckiego lub tuńczyka pokrojonego w cienkie plasterki (sashimi), 20 g odsączonych solonych kaparów, drobno starta skórka z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka czerwonego octu winnego, rukola i natka pietruszki do podania, sól, pieprz do smaku. Na pietruszkowy stracci: 1,5 szklanki natki pietruszki, 2 jajka, 300 g mąki pszennej typu 00 (włoska do makaronów) lub typu 550, maszynka do makaronu. Na czosnkową oliwę: 100 ml oliwy extra virgin, 4 ząbki czosnku pokrojone w płatki

Reklama

(dla 3 osób) Czas przygotowania: 45 minut + godzina. Czas gotowania: 10 minut.

Przygotuj makaron stracci (z wł. szmatki, skrawki). Blanszuj natkę we wrzątku 10 sekund, odsącz, opłucz w zimnej wodzie. Odciśnij jej nadmiar, by jak najlepiej wysuszyć natkę. Zmiksuj ją z jajkami, mąką i szczyptą soli. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją na blat posypany mąką i zagnieć ciasto o gładkiej konsystencji. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na godzinę.

W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z czosnkiem. Duś 4–6 minut, pilnując, by czosnek się nie przypalił. Odwiń ciasto z folii i podziel na cztery części. Trzy porcje ciasta okryj lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Czwartą oprósz mąką, rozwałkuj (cienko, ok. 2 mm) w maszynce do makaronu na najszerszym ustawieniu. Zrób tak ze wszystkimi porcjami ciasta. Pokrój je w romby i wyłóż na blachę oprószoną mąką. Wrzucaj makaron do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 2–3 minuty al dente. Odcedź, nie płucz.

Wymieszaj go z czosnkową oliwą, rybą, kaparami, skórką, sokiem z cytryny i octem. Posyp rukolą i natką. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj na ciepło.

100 ml oliwy, 300 g brokułów, podzielonych na maleńkie różyczki, 6 filetów anchois, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, drobno starta skórka i sok z cytryny, pół łyżeczki suszonych płatków chilli, 400 g makaronu orecchiette (z wł. uszka), 40 g drobno startego parmezanu, dodatkowo 2 łyżki do podania, sól, pieprz do smaku

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:z | makaron

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 500 g makaronu (np. kolanka albo świderki) ● 500 g wieprzowej kiełbasy ● 2 zielone papryki ● 3 łyżki oleju ● 400 g śmietany kremówki ● 2–3 łyżki keczupu ● 100 g sera Gouda w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.