Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Pomidorowe spaghetti

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu spaghetti, sól, 10 dag przecieru pomidor., 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, żółtko, natka, 1 łyżka sosu Worcester, olej, 1/2 łyżeczki mielonej kawy, 20 dag salami, 15 dag parmezanu, pieprz.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Pozostaw do ocieknięcia (nie przelewaj wodą).

2 Przecier pomidorowy przełóż do miski. Dodaj łyżkę mielonej słodkiej papryki oraz żółtko. Wlej łyżkę sosu Worcester i wsyp pół łyżeczki mielonej kawy. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Salami pokrój w cienkie plasterki, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i wysmaż na chrupiące czipsy. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręczniczkach.

4 Część wytopionego tłuszczu wylej z patelni. Na resztę wrzuć przygotowaną w miseczce pomidorową mieszankę. Duś, mieszając, kilka minut.

Wrzuć osączony makaron, wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku. Spaghetti posyp startym parmezanem i salami. Dekoruj listkami natki.

czas ok. 30 min; porcja – 770 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:spaghetti | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu tagliatelle, 2 łyżki płynnego miodu, 1-2 łyżki musztardy,  sok z 1/2 cytryny, 2 dymki, 1 pęczek rzodkiewek, kilka gałązek natki pietruszki, bazylii,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.