Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:00)

    Pożywna lasagne ze szpinakiem

Składanki: 1 kg szpinaku, 6 szalotek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka szałwii, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 40 dag śmietany kremówki, 20 dag startego parmezanu, 8 płatów makaronu lasagne, tłuszcz do formy, szałwia do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: ok. 75 minut.

1. Szpinak pokroić na kawałeczki. Włożyć na chwilę do wrzącej wody, dobrze odsączyć. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Listki szałwii drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2/3 szalotek i czosnek. Dodać szpinak, smażyć kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z patelni.

2. Rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej pozostałe szalotki. Wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać szałwię i połowę startego parmezanu. Mieszać, aż ser się rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco sosu śmietanowo-serowego. Warstwami układać płaty makaronu i masę szpinakową. Każdą warstwę smarować sosem. Wierzch lasagne posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Danie udekorować szałwią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.