Reklama
  • Czwartek, 20 października 2016 (13:05)

    Puszyste gofry z jagodami Te gofry rosną dzięki proszkowi do pieczenia i pianie z białek, dlatego

Składniki na 6 sztuk:

Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka cukru do wypieków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, sól. Krem: 10 dag świeżych jagód plus garść do dekoracji, 25 dag serka mascarpone, 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc., 1/2 tabliczki białej czekolady, 1/2 szklanki szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny.

Reklama

1. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Składniki ciasta zmiksować na gładko, delikatnie wymieszać z pianą. Piec na złocisto w gofrownicy.

2. Jagody umyć, zmiksować (garść odłożyć). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę schłodzić, ubić na sztywno z połową cukru pudru, delikatnie wymieszać z mascarpone, zmiksowanymi jagodami, czekoladą i sokiem z cytryny.

Upieczone gofry podawać przełożone kremem jagodowym, udekorować jagodami i resztą cukru.

Nasza rada

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.