Reklama
  • Środa, 6 kwietnia 2016 (08:00)

    Pyszne cannelloni

Składniki na 4-6 porcji: 20 dag mielonej wieprzowiny, 25 dag makaronu cannelloni, 5 plastrów wędzonego boczku, 10 plastrów ogonówki, 2 cebule, 1 marchew , 1 cukinia, 1 puszka pomidorów, 10 dag utartego parmezanu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 600 ml mleka, oliw, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, włoskie zioła.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę ogonówkę i boczek, podsmażyć, dodać mielone mięso, znów podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i włoskimi ziołami.

2. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, marchew oskrobać, zetrzeć na tarce. Dodać do podsmażonego mięsa, poddusić, zalać pokrojonymi pomidorami z puszki, wymieszać z koncentratem.

Gorącym farszem napełniać makaronowe rurki, układać jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

3. Makaron zalać beszamelem przygotowanym z zasmażki (mąka plus masło), ugotowanej z mlekiem, doprawionym solą, pieprzem i gałką. Wierzch posypać serem. Zapiekać ok. 40 minut w temp. 180°C.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:cannelloni

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.