Reklama
  • Wtorek, 2 lutego 2016 (13:00)

    Rurki makaronowe z grzybami

Składniki na 4 porcje: 60 dag mięsa mielonego wołowego, 12 rurek cannelloni, 600 ml przecieru pomidorowego, 1 duża cebula, 5–6 suszonych grzybów, 15 dag startego żółtego sera, np. ementaler, 5 dag startego twardego sera typu parmezan, 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego, 1 grzybowa kostka rosołowa, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego oregano, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, biały pieprz, olej.

Reklama

1. Grzyby zalej 1 szkl. wrzątku i gotuj 20 min. Odcedź je (nie wylewaj wywaru), pokrój i podsmaż na maśle. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż mięso, obraną, posiekaną cebulę i 2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Przypraw pieprzem i solą, podsmaż, dodaj grzyby. Zalej 1/2 szkl. wywaru i duś 5 min.

2. Przecier pomidorowy wymieszaj z resztą wywaru grzybowego, oregano, pokruszoną kostką rosołową i startym żółtym serem. Przypraw pieprzem i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Rurki napełnij mięsem.

Naczynie żaroodporne posmaruj 2 łyżkami sosu. Ułóż ściśle rurki i zalej je resztą sosu.

3. Piecz 45 min w 180ºC. Gotową zapiekankę posyp serem typu parmezan oraz szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:rurki | naczynie | grzyby

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.