Reklama
  • Czwartek, 3 listopada 2016 (15:00)

    Rurki na pikantnie

Składniki na 4-5 porcji: 20 dag kiełbasy (najlepiej mocno pikantnej), 40 dag makaronu penne, 4 jajka przepiórcze lub małe kurze, 2 łyżki masła klarowanego, 10 dag sera typu parmezan w kawałku, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, mielona ostra papryka, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji, np. bazylia.

Reklama

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź go, ale nie przelewaj zimną wodą. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Odstaw. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni podgrzej masło. Kiełbasę pokrój na plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj czosnek. Smaż kilka minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

2. Podsmażoną kiełbasę zdejmij z patelni i przełóż do głębokiego naczynia. Na tej samej patelni usmaż sadzone jajka, najlepiej w silikonowym okręgu, by zachowały okrągły kształt. Posól je i posyp pieprzem. Ser zetrzyj na grubsze wiórki (najlepiej obieraczką do warzyw). Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

3. Makaron wymieszaj z kiełbasą, dopraw papryką. Wyłóż do przygotowanego naczynia. Rozłóż usmażone jajeczka. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj 15 minut. Zdejmij folię, posyp serem, ponownie zapiecz (ser powinien się rozpuścić). Posyp ziołami. Podawaj np. z mieszanką zielonych sałat z sosem winegret.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.