Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Rurki z pomidorami

Składniki: 40 dag makaronu rurki, olej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego indyka, 200 ml przecieru pomidorowego, zioła, 10 dag suszonych pomidorów w zalewie, parmezan, sól, pieprz, cukier

Czas ok. 35 min; porcja – 430 kcal, cena 3,80 zł.

Reklama

Gotując makaron, pamiętaj o głównych zasadach: na każde 100 g suchego produktu potrzeba 1 l wody; by woda szybciej się zagotowała, nie należy jej wcześniej solić; nie przepłukuje się na sicie makaronu, który ma być podawany z sosami; dobrej jakości kluski można gotować bez dodatku oleju.

1. Makaron (grube rurki lub inny) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Pozostaw do ocieknięcia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą, bo sos będzie z niego spływał.

2. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz, poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj rozdrobnione mięso. Oprósz je solą i pieprzem, smaż 5 min.

3. Przesmażone składniki zalej przecierem pomidorowym. Dodaj osączone i pokrojone na połówki suszone pomidory. Duś sos na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dopraw go do smaku solą, pieprzem, a w razie potrzeby, także odrobiną cukru.

4. Zetrzyj na tarce 2-3 dag parmezanu. Osączony makaron rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp parmezanem. Udekoruj listkami świeżych ziół.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:rurki | z

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag marchewki, 1 cebula, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, sól, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 dag mielonego mięsa mielona, słodka papryka, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.