Reklama
  • Piątek, 26 lutego 2016 (10:05)

    Słodka babka makaronowa

Składniki: 40 dag makaronu spaghetti, 4 jajka, sól, 5 łyżek cukru, 4 łyżki mąki, po 2 łyżki orzechów włoskich i laskowych, 2 łyżki rodzynek, tłuszcz , 25 dag kandyzow. owoców, cukier puder

1. Makaron wrzuć na lekko osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.

2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Obie masy jajeczne połącz z przesianą mąką, dodaj posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone kandyzowane owoce.

Reklama

3. Powstałe ciasto wymieszaj z zimnym makaronem. Formę do baby (z kominem) natłuść, przełóż przygotowaną masą. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu makaronową babkę wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • Zapiekany makaron

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu, 2 cebule, 20 dag wędliny lub gotowanego kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki bulionu, 15 dag żółtego sera,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.