Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Smakowita lazania

Składniki na 6 porcji: 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 10 płatów makaronu na lazanię, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, 20 dag startego żółtego sera, 1/2 obranej marchewki, 1/2 obranego małego selera, 1 obrana cebula, kawałek (ok. 5 cm) białej części pora, 100 ml kwaśnej śmietany 18%, 3 łyżki startego sera typu parmezan, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano oraz ziół prowansalskich, sól, olej, 1 kostka bulionowa, olej.

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonym wrzątku z łyżeczką oleju. Odcedź i rozłóż na blacie tak, by się nie posklejały.

Reklama

Marchew i seler zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj, a por potnij w krążki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień.

Dodaj warzywa, przecier pomidorowy, czosnek, zioła oraz sól do smaku. Wymieszaj i duś 5 min.

2. Kostkę rozpuść w szklance wrzątku, przestudź. Wymieszaj ze śmietaną i żółtym serem. Keksówkę wys maruj olejem, wlej 2 łyżki sosu. Połóż 2 płaty makaronu, na to porcję mięsa i sosu.

W taki sam sposób ułóż kolejne warstwy, kończąc makaronem i sosem. Piecz 30 min w 190ºC. Posyp parmezanem.

Cenna wskazówka

Lazanię możesz przygotować wcześniej – makaron nasiąknie sosem i po zapieczeniu będzie jeszcze lepszy!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:lazania

Zobacz również

  • Fasolowe spaghetti

    Składniki na 6 porcji: 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 1 opakowanie makaronu spaghetti, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, 10 dag serka ricotta, sól, pieprz cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.