Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca 2016 (11:01)

    Spaghetti alla carbonara

Składniki: 40 dag makaronu spaghetti, 15 dag wędzonego boczku, cebula, 2 jajka, żółtko, 150 ml śmietanki, łyżka masła, 2 łyżki tartego sera typu parmezan, zielone oliwki, świeży tymianek, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 25 min • Porcja ok. 280 kcal • Koszt porcji 2 zł • Przepis na 4 porcje

Reklama

1. Boczek kroję w wąskie paski i smażę z posiekaną cebulą na maśle na małym ogniu.

Gotuję jajka na twardo i ścieram je na tarce jarzynowej. Żółtko łączę ze śmietanką i parmezanem. Doprawiam solą i pieprzem.

2. Makaron gotuję al dente, odcedzam, wrzucam na patelnię z boczkiem i cebulką, dodaję śmietankę z żółtkiem i serem.

Podsmażam, mieszając ze startymi jajkami i pokrojonymi oliwkami. Posypuję tymiankiem.

Kilka minut i gotowe! Carbonarę należy jeść gorącą. Bardzo ją lubię. Aniela Hnatyszyn z Braniewa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:spaghetti | koszt | przepis

Zobacz również

  • Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.