Reklama
  • Środa, 1 marca (10:05)

    Spaghetti carbonara

Składniki: na 2 porcje, 2 jajka, cebula, 10 dag wędzonego boczku, 15 dag makaronu spaghetti, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, szklanka śmietany, 4 łyżki startego parmezanu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama

Boczek pokrój w niewielką kostkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Podsmaż na małym ogniu przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodaj starty czosnek oraz pokrojoną cebulę. Całość smaż jeszcze przez kilkanaście sekund i odstaw.

Jajka sparz wrzątkiem i wbij je do głębokiej miski. Dopraw solą i roztrzep widelcem. Następnie wlej śmietanę i wsyp parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sos odstaw w ciepłe miejsce.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelnię z boczkiem wlej masę śmietanowo--jajeczną. Połącz ją z makaronem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej dobrze osączonej z zalewy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, olej, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.