Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Spaghetti dyniowe z rozmarynową nutą

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu spaghetti (mogą ew. być też wstążki), 1/2 małej dyni hokkaido (ok. 80 dag), 40 dag chudej miękkiej wołowiny, np. zrazówki, 5 gałązek rozmarynu, 3 jajka, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, świeżo mielony czarny pieprz, sól.

Reklama

1. Miąższ dyni oddziel od skórki, oczyść starannie z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wołowinę opłucz, dokładnie osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój mięso w paski. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Czosnek obierz, także go posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pokrojone mięso. Zdejmij je na talerz, po minucie oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Na patelnię z tłuszczem wrzuć dynię. Smaż ok. 4 min. Dołóż czosnek i rozmaryn, smaż jeszcze 2 min, po czym dynię przypraw solą i pieprzem. Patelnię zdejmij z ognia. Do dyni dodaj wołowinę i delikatnie wymieszaj.

3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 100 ml wody. Śmietanę zmiksuj z jajkami, przypraw solą i pieprzem. Masę wlej do makaronu, wymieszaj. Dołóż mięso z dynią. Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.