Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:05)

    Spaghetti po bolońsku

40 dag makaronu spaghetti, 2 marchewki, 25 dag selera korzeniowego, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów, suszony majeranek, po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego.

1 W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Dołóż cebulę, marchewkę i seler. Krótko razem podsmaż. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

Na posolony wrzątek wrzuć makaron. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Do składników na patelni dodaj koncentrat pomidorowy, rozgniecione pomidory z puszki, majeranek do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę.

2 Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński ponownie przypraw do smaku. Wymieszaj go z makaronem.

4 porcje, 15 min

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 450 g spaghetti (z pszenicy durum lub pełnoziarnistego), 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w grubą kostkę, 1/2 cebuli posiekanej, 1/2 szklanki natki pietruszki posiekanej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.