Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Spaghetti po bolońsku

Składniki: 1 duża marchewka, 1/2 bulwy małego selera, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu, 40 dag spaghetti sól, pieprz, olej, cukier, zioła.

1. Warzywa obierz, umyj i osusz. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę lub zetrzyj na tarce.

2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnioną marchewkę oraz seler. Smaż warzywa, często mieszając, ok. 5 min.

Reklama

3. Po tym czasie dodaj do przesmażonych skła- dników mięso mielone. Dalej mieszając smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu do smaku.

4. Danie na patelni zalej bulionem. Dodaj po szczypcie ulubionych ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Duś sos na małym ogniu 10 minut.

5. Zagotuj 3 litry osolonej wody. Wrzuć makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe spaghetti odcedź na sicie. Połącz z sosem.

6. Makaron przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą cukru, wyłóż na makaron. Możesz dodatkowo posypać całość startym parmezanem. Ozdób ziołami.

Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,20 zł.

Dobra rada: smak sosu bolońskiego wzbogaci dodatek 1-2 łodyg selera naciowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Szybki makaron z boczkiem i sosem pomidorowym

    Składniki: 40 dag dowolnego grubego makaronu, 30 dag wędzonego boczku, 1/4 małego selera słoik gotowego sosu pomidorowego do makaronu, puszka czerwonej fasoli, posiekana natka pietruszki lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.