Reklama
  • Wtorek, 22 września 2015 (11:05)

    Spaghetti w sosie z pomidorów

Składniki na 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka, 50 dag makaronu spaghetti, 80 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 małe pęczki bazylii, 7 łyżek oliwy, 10 dag sera typu parmezan, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

1 Pomidory umyj, pokrój na kawałeczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Bazylię opłucz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Rozdrobnione pomidory wymieszaj z posiekaną bazylią oraz 6 łyżkami oliwy. Przypraw cukrem, solą oraz pieprzem.

Reklama

2 Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj solą. Na patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oleju. Włóż filety, smaż je ok. 10 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.

Makaron włóż do wrzącej posolonej wody, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, gotuj dalej 5–6 minut na małym płomieniu. Gotowe spaghetti odcedź, osącz na sitku i wymieszaj z sosem pomidorowym. Usmażone mięso rozdrobnij.

Parmezan zetrzyj na grube wiórki. Makaron w pomidorach posyp kawałeczkami kurczaka oraz serem. Przed podaniem udekoruj odłożonymi listkami bazylii.

Przygotowanie 25 minut, 1 porcja 780 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:spaghetti | filety | parmezan | makaron | z | Bolognese

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● paczka makaronu farfalle ● pół kg miąższu z dyni ● 30 dag pieczarek ● mała cebula ● 2 cm świeżego imbiru ● sól ● pieprz ● mała śmietanka kremówka ● po pół pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.