Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Spaghetti z mielonym

Składniki: 1 op. (40 dag) makaronu spaghetti, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 duże pomidory, 40 dag mielonego mięsa wieprzowowołowego, sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie. Ponownie włóż do garnka (bez wody), skrop łyżką oleju, przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i pokrój. Pomidory umieść na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pomidorowy miąższ pokrój w kostkę.

Reklama

3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, przesmaż. Dodaj pomidory, posól, duś ok. 5 minut. Dolej 300 ml wody. Mięso mielone rozdrobnij, przesmaż na patelni na łyżce rozgrzanego oleju.

4. Do gotującego się sosu wrzuć przesmażone mięso mielone. Duś całość 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron rozłóż na talerze. Polej sosem z mięsem, udekoruj listkami bazylii. Przed podaniem danie możesz posypać parmezanem.

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 3,80 zł.

Nawet do świeżych pomidorów warto dodać nieco koncentratu, by sos nabrał pięknego koloru. W tym celu możesz też wlać pół kieliszka wytrawnego czerwonego wina. Nie obawiaj się, alkohol odparuje.

Dobra rada. Smak sosu wzbogacisz, dodając marchewkę oraz posiekany seler naciowy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.