Reklama
  • Środa, 27 stycznia (08:00)

    Szpinak zapiekany w muszlach

Skład na 3 porcje: ● 300 g makaronu duże muszle ● 2 łyżki oleju ● 500 g szpinaku ● 200 g mielonego białego sera ● 100 ml mleka ● 60 g bułki tartej ● 2 ząbki czosnku ● 2 cebule ● 1 puszka obranych pomidorów ● 4 łyżki masła ● sól i pieprz.

Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji 3,80 zł

1. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.

Reklama

2. W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, myjemy, osuszamy i kroimy szpinak. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Szklimy połowę cebuli i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy aż nieco zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę smażymy.

3. Przesmażony szpinak, ser, bułkę tartą wrzucamy do miksera. Dolewamy mleko. Dokładnie miksujemy. Muszle makaronowe napełniamy farszem.

4. Na pozostałym maśle szklimy resztę cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 10 minut. Tak przygotowany sos pomidorowy miksujemy i przelewamy do żaroodpornego naczynia.

Układamy na nim muszle i zapiekamy przez ok. 20 minut w 180ºC.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia
Więcej na temat:szpinak | szpinak | UK | UK | muszle

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 12 płatów makaronu lasagne ● 10 dag startego parmezanu ● pół kg szpinaku mrożonego ● 2 łyżki masła ● 3 ząbki czosnku ● sól ● pieprz; beszamel: ● 2 łyżki masła ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.