Reklama
  • Środa, 19 sierpnia 2015 (14:05)

    Szybki makaron z bakłażanem

• 1 średni bakłażan • puszka pomidorów • pół średniej cebuli • 2 ząbki czosnku • oliwa • sól, pieprz • suszone oregano • 1 duży pęczek bazylii • 1 paczka makaronu.

Reklama

Makaron ugotuj al dente. Bakłażana pokrój na grube plastry, posyp solą i po kilku minutach wytrzyj ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana obsmaż na oliwie z dwóch stron po ok. 2 minuty. Cebulę posiekaj.

Na drugiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, przemieszaj. Po chwili dodaj pomidory i suszone oregano. Podgrzewaj sos, aż zgęstnieje. Posól i popieprz. Dodaj bakłażana i chwilę podgrzewaj.

Posyp posiekaną bazylią, wymieszaj, polej makaron.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Show

Zobacz również

  • Składniki: 35 dag makaronu wstążki, duża gruszka, 10 dag sera z niebieską pleśnią, garść orzechów włoskich, oliwa. Sos miodowy: 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.