Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Tagliatelle z panierowaną cukinią

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki), 1 większa cukinia (ok. 25 dag), 12 dag sera typu parmezan, 10 gałązek natki pietruszki, 5 gałązek mięty, 3 ząbki czosnku, 1 cytryna, 5 dag łuskanych pistacji, 8 łyżek oliwy, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 7 dag gotowej panierki do nuggetsów, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Reklama

1. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Natkę i miętę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i włóż je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz, wytrzyj. Skórkę zetrzyj drobno na tarce. Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok.

Do ziół dodaj połowę sera, pistacje, sok i skórkę z cytryny, czosnek. Wlej oliwę, wsyp sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolity sos.

2. Cukinię umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, resztę pokrój w plasterki. Do głębokiego talerza wbij jajka, roztrzep je. Na drugi talerz wsyp mąkę, dodaj po pół łyżeczki soli oraz pieprzu, wymieszaj. Na trzecim talerzu wymieszaj gotową panierkę z pozos tałym startym serem.

3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Cukiniowe plasterki panieruj kolejno w mące, jajkach i panierce. Smaż na złoto z obu stron.

Makaron odcedź, wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z sosem. Na nim rozłóż plasterki cukinii. Zapiecz (5 min w 180 st., najlepiej z funkcją grilla).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 500 g makaronu kokardki, 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki, 6 plastrów suszonej szynki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.