Reklama
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    Tagliatelle z szyjkami rakowymi i łososiem

Składniki: • makaron tagliatelle Barilla. Sos: • 20 dag szyjek rakowych • 200 ml śmietanki 30% • 3 ząbki czosnku • 2 szalotki • ok. 100 ml białego wytrawnego wina • sól • pieprz • 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów z puszki • 2 łyżeczki posiekanego koperku  • olej. Łosoś: 4 kawałki po ok. 15 dag • sok z cytryny • sól. Chrust: • ok. 10 cm białej części pora • olej. Pesto: • pęczek rukoli • oliwa • parmezan • sól • pieprz do smaku.

Przygotowanie

1. Na głęboki, mocno rozgrzany olej wrzuć pokrojonego w słupki pora i smaż ok. minuty, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z patelni.

2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij pokrojoną w kos tkę szalotkę z czosnkiem. Po chwili wrzuć rozmrożone i odciśnięte szyjki rakowe. Zalej całość winem. Poczekaj, aż się lekko zredukuje, po czym dołóż śmietankę i dopraw sos solą z pieprzem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj 2-3 łyżki zmiksowanych pomidorów. Dokładnie wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Reklama

3. Rukolę zalej wrzątkiem. Po chwili odlej, dodaj łyżkę tartego parmezanu oraz sól i pieprz do smaku. Dolej oliwę i całość zmiksuj blenderem.

4. Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp delikatnie solą oraz pieprzem i włóż na rozgrzany olej najpierw skórką do góry. Po ok. 2 minutach przełóż rybę na drugą stronę i dosmaż tak, by skórka była chrupiąca.

5. Tagliatelle Barilla ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu przełóż makaron na patelnię z sosem rakowym i wymieszaj. 

6. Rozłóż na talerze makaron wymieszany z sosem z szyjek rakowych.

7. Umieść na nim usmażonego łososia i posyp chrustem z pora. Udekoruj pesto z rukoli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.