Reklama
  • Piątek, 23 grudnia 2016 (13:05)

    Tagliatelle z wędzonym łososiem

Składniki: 5 dag orzeszków piniowych, 1 mały pęczek natki, 1 mały pęczek bazylii, 5 dag startego parmezanu, 8 łyżek oliwy, sól, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki soku z cytryny, 40 dag makaronu tagliatelle (wstążki), 10 dag rukoli, pieprz, 30 dag pomidorków mini, 15 dag wędzonego łososia w kawałku, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, cytryna do dekoracji

Przygotowanie: ok. 30 minut.

1. Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wymieszać je w malakserze z orzeszkami i startym parmezanem. Dolać 7 łyżek oliwy i zmiksować na gęsty sos pesto. Przyprawić go do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Reklama

2. Makaron tagliatelle ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odsączyć na sitku, ale zachować 100 ml wody z gotowania makaronu. Rukolę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Łososia pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, smażyć na niej pomidorki przez 4 minuty. W połowie smażenia dodać rybę. Wlać śmietanę oraz wodę z gotowania makaronu. Doprowadzić całość do wrzenia. Posolić do smaku.

3. Makaron wymieszać z rukolą i przygotowanym zielonym pesto. Polać sosem śmietanowym z łososiem. Delikatnie przemieszać. Udekorować kawałkami cytryny i od razu podawać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● rolka ciasta francuskiego ● 30 dag mięsa mielonego ● po pół papryki czerwonej i żółtej ● puszka pomidorów ● cebula ● 3 łyżki tartego sera ● 2 łyżki natki pietruszki ● 40... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.