Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Tasiemki z mulami i bakłażanem

Składniki na 4 porcje: 40 dag długiego makaronu tasiemki, 2 kg małży, 2 małe cebule, 1/2 bakłażana, 200 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek bazylii, 2 łyżki masła, 5 dag orzechów laskowych, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Reklama

1. Małże wyszoruj pod strumieniem bieżącej zimnej wody i osusz. W trakcie czyszczenia nie mocz muszli w wodzie, bo się otworzą.

2. Bakłażan umyj, wytrzyj i pokrój w kosteczkę. Oprósz solą i pozostaw na 5 min na sitku. Po tym czasie opłucz zimną wodą, osącz. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Zrumień na niej bakłażan, przypraw pieprzem i ew. solą. Makaron ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.

Połowę orzechów zmiel, resztę grubo posiekaj. Bazylię umyj, osusz i posiekaj same listki. 2 łyżki oliwy wymieszaj z połową bazylii i zmielonymi orzechami.Cebule i czosnek obierz, posiekaj.

3. W garnku stop masło, zeszklij czosnek z cebulą. Wlej wino, dodaj resztę bazylii. Dodaj małże i gotuj pod przykryciem 6 min na dużym ogniu, aż małże się otworzą. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząśnij rondlem, aby małże równomiernie się gotowały. Zestaw z ognia, wyrzuć mule, które się nie otworzyły.

Makaron odcedź. Wymieszaj z bakłażanem, sosem bazyliowym i posiekanymi orzechami. Zapiekaj 5 min w 180 st., wymieszaj z mulami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej dobrze osączonej z zalewy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, olej, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.