Reklama
  • Czwartek, 24 września 2015 (10:00)

    Torcik warzywny z makaronem

Składniki na 6 porcji: • 2 małe cukinie • mała puszka kukurydzy • 1/4 paczki drobnego makaronu np. kolanka • cebula • pół szklanki groszku • 2 pomidory • 2 jajka • 10 dag żółtego sera; sos: • pół szklanki oliwy • ząbek czosnku • po łyżeczce siekanej bazylii, oregano i tymanku • po łyżce musztardy francuskiej i soku z cytryny • sól • pieprz

1. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Przelej je wrzątkiem razem z groszkiem, a po chwili schłodź w zimnej wodzie. Makaron ugotuj, kukurydzę odlej z zalewy, cebulę posiekaj, pomidory pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzep i dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Filiżanki wyłóż plastrami cukinii. Pozostałe przygotowane składniki wymieszaj, po czym nałóż do naczyń z cukinią i owiń wystającymi jej plastrami.

3. Wstaw filiżanki do wysokiej blaszki. Wlej do niej wrzątek, po czym umieść całość w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz pół godziny.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Dodaj oliwę, musztardę, zioła i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. 5. Gotowym sosem polej cukiniowy torcik.

Czas: 60 min. 1 porcja = 290 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Kurier TV
Więcej na temat:torcik | z | makaron

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu spaghetti • 20 dag bobu • cebula dymka • 5 dag startego żółtego sera • 2 serki topione • łyżka śmietany 18 proc. • łyżka jogurtu • szczypta cząbru • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.