Reklama
  • Poniedziałek, 20 sierpnia 2012 (18:12)

    Waniliowy makaron z jabłkami - w 40 minut

Zdjęcie

Waniliowy makaron z jabłkami /Smacznego
Waniliowy makaron z jabłkami
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:


- 6 średniej wielkości kwaśnych jabłek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kawałek cynamonu,
- 100 ml wina jabłkowego,
- 5 łyżek cukru,
- 1/2 litra mleka,
- opakowanie sosu waniliowego w proszku (lub pół opakowania budyniu waniliowego),
- miąższ z jednej laski wanilii,
- 175 g makaronu,
- 50 g orzechów laskowych,
- melisa do dekoracji.

Przygotowanie:


Reklama

Pokrojone w cząstki jabłka skropić sokiem z cytryny i razem z kawałkiem cynamonu dusić w winie przez ok. 15 minut. Dodać ok. 3 łyżki cukru.

2 łyżki mleka, pozostały cukier i sos w proszku (lub budyń) dobrze rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z miąższem z wanilii, dodać makaron i gotować ok. 8 minut. Delikatnie wmieszać rozrobiony sos waniliowy.

Orzechy laskowe posiekać. Makaron podawać z jabłkami i orzechami. Dekorować melisą.

Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.