Reklama
  • Piątek, 9 października 2015 (15:05)

    Wegetariańska lazania z dynią

Składniki na 5-6 porcji: 1 opakowanie makaronu lasagne, 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, 4-5 pomidorów, 60 dag upieczonej dyni (pokrojonej w kostkę), 1 szklanka pomidorów z puszki, 30-40 dag startego sera żółtego, olej do smażenia, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami, aby makaron się nie skleił.

2. Cebulę drobno posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórki i pokrój w kostkę.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Pomidory z puszki duś ok. 10 min. Dodaj pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone pieczarki wymieszaj z upieczoną dynią.

5. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie rozłóż płaty ugotowanego makaronu a na nich pokrojone pomidory, posyp startym serem. Na to ponownie rozłóż makaron, warstwę dyni z pieczarkami, posyp serem. Na to ponownie ułóż makaron, pomidory, ser, makaron, dynię z pieczarkami oraz ser.

Ostatnia warstwa to płaty makaronu posmarowane sosem pomidorowym i posypane startą mozzarellą. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 620 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | lazania

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodego szpinaku, 60 dag filetów z kurczaka, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 3-4 gałązki tymianku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.