Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Wegetariańska pasta na trzy sposoby

Składniki: 330 dag makaronu świderki 31 mały brokuł 31 mała cebula 32 ząbki czosnku 32-3 łyżki oliwy 320 dag pomidorków koktajlowych 3sól, mielony czarny pieprz 35 dag sera typu parmezan

czas ok. 30 min; porcja – 250 kcal, cena 2,60 zł

Reklama

Podane składniki pozwolą ci przygotować trzy różne dania: opisaną obok pastę, sycącą sałatkę (zrezygnuj z parmezanu, makaron i warzywa podaj na zimno z dodatkiem sosu) oraz pyszną zapiekankę.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie (część wody pozostaw). Nie płucz makaronu.

2 Brokuł oczyść, odetnij stwardniałe końcówki, podziel warzywo na różyczki. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj około 10 minut. Odlej na sicie, przepłucz lodowatą wodą, pozostaw do osączenia.

3 Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój w cienkie plasterki. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj czosnek. Chwilę smaż razem.

4 Do przesmażonych składników dodaj różyczki brokułu i makaron, delikatnie przemieszaj. Wlej kilka łyżek wody, w której gotował się makaron, ogrzewaj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż do miseczek. Dodaj połówki umytych pomidorów. Osobno podaj na stół starty ser.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: Pół opakowania makaronu typu penne , 25 dag szynki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag żółtego sera w kawałku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.