Reklama
  • Środa, 30 września 2015 (13:05)

    Włoska zapiekanka makaronowa

25 dag makaronu, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, 2 łyżki masła, pieprz, suszone zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 250 ml bulionu warzywnego, 20 dag śmietany kremówki, 3 jajka, 1 cukinia, 2 pomidory, 3 łyżki startego parmezanu, 2 kartoniki gotowego sosu pomidorowego (po 250 ml), świeże zioła, sałata i pomidory do dekoracji.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1 Makaron wrzucić na posolony wrzątek, gotować około 8 minut, odcedzić. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać.

2 Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pieczarki z cebulą. Pod koniec oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie posypać mąką i krótko zasmażyć. Dolać bulion i śmietanę. Mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Jajka wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i energicznie wymieszać.

3 Cukinię i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Połowę makaronu ułożyć na spodzie żaroodpornej formy. Polać 1/4 sosu. Przykryć plasterkami cukinii. Na tym ułożyć pozostały makaron i plasterki pomidorów. Zalać resztą sosu, posypać parmezanem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45 minut.

Sos pomidorowy podgrzać. Serwować go jako dodatek do zapiekanki. Gotowe danie udekorować pomidorami pokrojonymi w kostkę, sałatą i świeżymi ziołami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco
Więcej na temat:sos | S.O.S. | makaron | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 15 dag makaronu kokardki, 4 parówki, 1/2 żółtej papryki, 1 mała czerwona cebula, 1/2 małej cukinii, 2 łyżki oleju qsól qpieprz; sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu ziołowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.