Reklama
  • Środa, 27 stycznia (08:00)

    Wstążki po marynarsku

Skład na 3 porcje: ● 250 g makaronu tagliatelle (wstążki) ● 250 ml słodkiej śmietany ● 250 g mieszanych owoców morza ● natka pietruszki ● sok z połowy cytryny ● 1 mała cebula ● 4 łyżki masła ● sól ● pieprz.

1. Gotujemy litr wody na każde 100 g makaronu. Do wrzątku dodajemy makaron i gotujemy ok. 9 minut, często mieszamy. Odcedzamy. W tym czasie w rondelku z grubym dnem rozgrzewamy dwie łyżki masła.

Siekamy cebulę i natkę pietruszki. Przesmażamy cebulę na maśle. Dodajemy do niej owoce morza. Smażymy 2 minuty i zalewamy śmietaną. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sok z cytryny.

Reklama

2. Na koniec dodajemy do sosu pozostałe masło i natkę pietruszki. Podajemy makaron z sosem, udekorowany świeżą pietruszką lub oregano.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 6,80 zł

Wartość odżywcza porcji 388 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 64 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Rewia
Więcej na temat:warto | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 80 dag kurek, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 szklanka pomidorów z puszki, 1 pomidor, 30 dag startego sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.