Reklama
  • Wtorek, 18 października 2016 (11:05)

    Wstążki z groszkiem i pesto

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu wstążki, 20 dag mrożonego zielonego groszku, 6 plasterków szynki długodojrzewającej, 6 gałązek bazylii, 4 gałązki natki pietruszki, 1/2 szkl. łuskanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 5 dag sera typu parmezan, 75-100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju.

Reklama

1. Bazylię i natkę opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i wrzuć je do blendera. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Ser typu parmezan zetrzyj na tarce o małych otworkach. Orzechy upraż na suchej patelni.

Czosnek, orzechy oraz połowę startego sera dodaj do ziół. Wlej 75 ml oliwy i zmiksuj wszystko na jednolite pesto. Przypraw je solą i pieprzem. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę oliwy i wymieszaj.

2. Makaron ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. W osobnym garnku zagotuj posoloną wodę. Do wrzątku wsyp zamrożony groszek. Gotuj 5 min, odcedź i od razu przelej bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił ładnego koloru. Szynkę pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć wędlinę i smaż, aż stanie się chrupiąca. Przełóż ją na papierowy ręcznik.

4. Makaron odcedź, zostawiając 200 ml wody. Dodaj pesto, groszek i szynkę. Wszystko wymieszaj i przełóż do żaroodpornej formy. Posyp resztą sera. Piecz 5 min w 170 st. Ew. udekoruj bazylią i wiórkami sera.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: makaron razowy, 15 dag szpinaku, sól, cebula , 2 ząbki posiekanego czosnku, 3 plastry szynki, 3 łyżki masła, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.