Reklama
  • Czwartek, 3 listopada 2016 (15:00)

    Wstążki z grzybami

Składniki na 4 porcje: 15 dag wędzonego boczku lub resztki pieczeni z obiadu, 15 dag borowików lub innych grzybów (świeżych lub mrożonych) albo pieczarek, 40 dag makaronu tagliatelle, 200 ml śmietanki 36%, 1 łyżka masła, 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera, 2 łyżki posiekanej natki selera, sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony).

1. Zagotuj 750 ml osolonego wrzątku. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, czyli na lekko twardo. Odlej, ale nie przelewaj zimną wodą. Zostaw 1/4 szklanki wrzątku z gotowania. Makaron trzymaj w przykrytym garnku.

Reklama

2. Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Boczek potnij w paseczki. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Mieszając, smaż, aż z boczku wytopi się trochę tłuszczyku. Dorzuć grzyby i masło. Dopraw szczyptą soli i pieprzem. Zmniejsz ogień, duś 10-15 minut.

3. Śmietankę wymieszaj z wrzątkiem z gotowania makaronu. Dodaj 3 łyżki boczku z grzybami i wymieszaj. Wlej ją do reszty podduszonych grzybów. Wymieszaj. Wrzuć makaron, wymieszaj, podgrzewaj kilka minut. Domieszaj parmezan. Przed podaniem posyp natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Zapiekany makaron

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu, 2 cebule, 20 dag wędliny lub gotowanego kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki bulionu, 15 dag żółtego sera,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.