Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (13:06)

    Wstążki z potrawką w śmietanie

•25 dag miąższu dyni •30 dag makaronu grube wstążki •20 dag cienkiej kiełbasy •15 dag pieczarek •1 duża cebula •2 łyżki startego żółtego sera •150 ml śmietany kremówki •2 ząbki czosnku •1 mały pęczek natki •2 łyżki oleju •suszony tymianek •pieprz •sól.

1 Cebulę obieram, kroję w półplasterki i rumienię na oleju. Pieczarki oczyszczam, tnę w plasterki, dodaję do cebuli. Przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pierzem. Smażę 5 minut. Dynię kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki.

2 Gdy pieczarki są już miękkie, wrzucam kiełbasę i dynię. Smażę jeszcze ok. 5 minut. Potem wlewam śmietanę. Przyprawiam do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Mieszając, podgrzewam, by śmietana zgęstniała.

Reklama

3 Makaron gotuję według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). odcedzam i dobrze osaczam na sitku. Gdy sos jest już odpowiednio gęsty, mieszam go z posiekaną natką, startym żółtym serem oraz makaronem. Całość podsmażam chwilę i od razu podaję.

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:makaron | z | FA | cebula | śmietana

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag makaronu , 40 dag bobu, ząbek czosnku, pęczek bazylii, cebula, oliwa z oliwek, garść orzeszków pinii l sól morska, puszka zielonego groszku więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.