Reklama
  • Piątek, 23 grudnia 2016 (13:05)

    Zapiekane muszelki makaronowe z brokułami

20 dag makaronu orecchiette albo średnie muszle, sól, pieprz, 30 dag brokułów, 4 jajka, 100 ml mleka, 25 dag śmietany kremówki, 7,5 dag tartego parmezanu, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka tymianku, 12,5 dag wędzonego boczku, 1 łyżka masła

Reklama

Przygotowanie: ok. 50 minut.

1. Makaron (najlepiej bezjajeczny, z pszenicy durum) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Dołożyć do makaronu około 5 minut przed końcem gotowania. Odcedzić na sitku.

2. Jajka wymieszać w miseczce ze śmietaną oraz mlekiem. Dodać 2,5 dag startego na tarce parmezanu. Masę przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czosnek obrać, posiekać. Tymianek opłukać, osuszyć, drobniutko pokroić.

3. Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dołożyć czosnek oraz tymianek. Krótko razem podsmażyć. Dodać do masy śmietanowo-jajecznej. Potem wymieszać sos z makaronem z brokułami. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wierzch posypać pozostałym startym parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut. Od razu serwować.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej dobrze osączonej z zalewy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, olej, 2-3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.