Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z indykiem

Składniki: 45 dag grubego makaronu (np. kolanka albo muszelki), 1 mały kalafior, 1 mały brokuł, 40 dag pieczonego indyka (ew. szynki drobiowej), 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 łyżeczki bulionu w proszku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

1. Makaron wrzuć na posolny wrzątek, zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 8 minut. Kalafior i brokuły oczyść, podziel na różyczki. Gotuj w osobnych garnkach przez 7 minut w lekko posolonej wodzie.

2. Pieczone mięso pokrój na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Ugotowane warzywa przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną. Rozgrzej 2 łyżki masła. Zrumień na nim kawałeczki indyka. Zdejmij.

Reklama

Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż, nie rumieniąc. Dolej mleko i 250 ml wody. Wsyp bulion. Gotuj 3 minuty. Sos beszamelowy przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Makaron wymieszaj w żaroodpornej formie z warzywami oraz mięsem. Polej sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj ok. 20 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag makaronu muszle, olej, 1 średni bakłażan, bazylia, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10 dag sera feta, sól, pieprz, 15 dag pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.